Manzum Hikaye Nedir Slayt Konu Anlatımı |
Kolay gelsin...
Manzum Hikaye Nedir?
Manzum Hikâye Nedir? |
Manzum hikâyeler yaşanmış ya da yaşanabilir bir olayın öğüt vermek amacıyla anlatılmasıyla oluşur. Bu yönüyle manzum hikâyeler didaktik şiirlerdir.
Manzum hikâyede konu bir hikâye planıyla birlikte verilir. Giriş, gelişme ve sonuç bölümleri hikâye ile benzer özellikler gösterir. Önce çevre tasviri yapılır. Yani çevredeki varlıklar, ortam ayrıntılarıyla anlatılır. Sonra hikâyenin kişileri verilir. Kişiler verildikten sonra konuya geçilir. Bu arada okuyucuya da dersler verilir. Manzum hikayeler dörtlük , beyit, bent şeklinde de yazılabilir. Hikâyeden hiçbir farkı yoktur. Kişiler, zaman, mekan, olay bu hikayelerde de vardır. Tek farkı şiirselliktir. Dizelerdir. Kafiye ve rediftir.
Diğer 9. Sınıf Konularına burayı tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Edebiyatımızda Manzum Hikaye
Manzum Hikaye Sunum |
Manzum hikâyenin edebiyatımızdaki ilk örneklerini Tevfik Fikret vermiştir. Tevfik Fikret’in Hasta Çocuk, Balıkçılar gibi manzum hikâyeleri oldukça başarılı örneklerdir. Mehmet Akif Ersoy da bu türü geliştirmiş, önemli manzum hikâyeler yazmıştır. Seyfi Baba, Mahalle Kahvesi, Hasta gibi manzum hikâyeleri en bilinen örneklerdir.
0 Yorumlar
Yorumlarınızı bekliyorum.