Edebiyat Toplum İlişkisi-Slayt-Ders Notu PDF

Edebiyatın tanımı, Edebiyat toplum ilişkisi, edebiyat toplum ilişkisi üzerine örnekler, edebiyat sosyoloji ilişkisi, sanat toplum içindir, sanat sanat içindir, sanat toplum içindir anlayışını benimseyen edebi dönem ve topluluklar, sanat sanat içindir anlayışını benimseyen edebi dönem ve topluluklar, Türk edebiyatında toplumcu görüşleriyle öne çıkan edebiyatçılar konularını içeren slayt ve PDF ders notu
11. Sınıf ilk konusu Edebiyat Toplum İlişkisi hakkında hazırladığımız slayt ve ders notunu konu anlatımının sonundaki renkli bağlantılardan bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Edebiyatın tanımı, Edebiyat toplum ilişkisi, edebiyat toplum ilişkisi üzerine örnekler, edebiyat sosyoloji ilişkisi, sanat toplum içindir, sanat sanat içindir, sanat toplum içindir anlayışını benimseyen edebi dönem ve topluluklar, sanat sanat içindir anlayışını benimseyen edebi dönem ve topluluklar, Türk edebiyatında toplumcu görüşleriyle öne çıkan edebiyatçılar konularını da slayt ve ders notunun içinde bulabilirsiniz. 

Edebiyat ve Toplum İlişkisi

Edebiyat Nedir?

Düşünce, duygu ve hayallerin insana estetik bir zevk içerisinde aktarılması sanatına edebiyat diyoruz.

Bütün sanatlarda olduğu gibi edebiyat da insanlar için yapılır. İnsana seslenir. Onun düşüncelerine, duygularına yönelir.

Edebiyatın temeli insanın duygu ve düşünceleri olduğu için insanı etkileyen her şey edebiyatı da etkiler.

Edebiyat Toplum İlişkisi

İnsan yaşadığı toplumun bir parçasıdır. Toplumu etkileyen her olay, durum insanı da etkiler.

Savaşlar, fakirlik, kıtlık, hastalıklar gibi toplumları etkileyen olaylar onun bir parçası olan insanı da etkiler.

Birçok olay insanı nasıl etkiliyorsa o toplumun içinde bir birey olan yazarı, şairi de etkiler. Yani edebiyat içinde bulunduğu toplumdan etkilenir.

Edebiyat topluma ayna tutar.

Edebiyat Toplum İlişkisi Karşılıklıdır

Edebi eser de bulunduğu toplumu etkiler. Seslendiği insanı savunduğu fikirleriyle geliştirir, yönlendirir.

Tarihte birçok toplumsal olayın temelinde bir edebi eser bulunur. Yazılmış bir şiir, bir roman, bir hikaye toplumdaki değişimlerin öncüsü olabilir.

Örnek verirsek; savaş olan bir ülkede yazılan edebi eserlerin çoğu savaşın yaptığı yıkım üzerine, barışın güzelliği hakkında olur. Adaletsizliklerin çok olduğu bir toplumda şiir yazan bir şair adaletin, eşitliğin değerini anlatan şiirler yazamadan yapamaz. Yaşadığı toplumdaki yanlışlara duyarsız bir kişi okuduğu edebi eserlerle bilinçlenebilir. O konudaki düşünceleri değişir.

Avrupa’da idam cezasının kaldırılmasında Victor Hugo’nun Bir İdam Mahkumu’nun Son Günü romanı çok etkili olmuştur.

Edebiyat-Sosyoloji İlişkisi

Toplumu çeşitli yönlerinden inceleyen bilime sosyoloji diyoruz.

Edebiyat da yukarıda anlatıldığı gibi toplumla ilişkili olduğu için toplumu inceleyen sosyoloji ile ilişkilidir.

Toplumun yaşayışını konu alan edebi eserler sosyolojinin inceleme alanına girer. Edebi eser de toplumu anlatırken sosyolojiden, onun ortaya koyduğu kurallardan yararlanır.

İki Edebi Anlayış

Sanatçı edebi eser oluştururken iki temel anlayıştan birini seçer:

  1. Sanat, toplum içindir.
  2. Sanat, sanat içindir.

Sanat, Toplum İçindir

Bu anlayışı benimseyen sanatçı yaşadığı toplumun problemleriyle ilgilenir. Eserinde bu problemleri işler. Bu problemlere dair çözüm yolları önerir. Eserini yazarken temel motivasyonu içinden çıktığı toplumun durumudur.

Sanat, Sanat İçindir

Bu anlayışı benimseyen sanatçı eserinde bireyin durumuna yönelir. Toplumsal problemlerden uzak durur. Çoğunlukla kendi iç dünyasına dair duyguları, düşünceleri dile getirmeyi tercih eder.

Türk Edebiyatında Dönemlerin Sanat Anlayışı

Türk Edebiyatında dönemler bu iki anlayışa göre şekillenmiştir.

  1. Toplum İçin Sanat Anlayışını Benimseyenler: Tanzimat Birinci dönem, Milli Edebiyat, Beş Hececiler, Toplumcu Gerçekçiler

       2. Sanat İçin Sanat Anlayışını Benimseyenler:  Divan Edebiyatı, Tanzimat İkinci Dönem, Servetifünun, Fecriati, Özşiirciler, İkinci Yeni

Edebiyatımızda Toplumcu Sanatçılar

  • Mehmet Akif Ersoy
  • Sabahattin Ali
  • Orhan Kemal
  • Kemal Tahir
  • Yaşar Kemal…

Önde gelen isimlerdir.

 Edebiyat Toplum İlişkisi Slayt ve PDF Ders Notu İndir

İNDİR: Edebiyat ve Toplum İlişkisi Slayt

İNDİR: Edebiyat ve Toplum İlişkisi PDF Ders Notu

Yorum Gönder

0 Yorumlar